Škola a...konflikty

31. 05. 2019 9:53:42
Nehádejte se! Buďte zticha! Podejte si okamžitě ruce. Usmějte se na sebe! Proč se spolu nedokážete dohodnout? Musíte být v jednom kuse v sobě?

Se svým tříletým synem jsem byla předevčírem na pískovišti. Počasí nám moc nepřálo, přesto na hřiště po chvíli dorazila i podobně stará holčička s tatínkem. Sedla si k nám do písku a bezprostředně sáhla po Kubovo lopatce. "To je moje!", ozvalo se ihned hlasitě mé mládě. Ano, i dítě psycholožky může něco tak nevychovaného vypustit z pusy. "Ach, my ti jí vrátíme, na a nehádejte se, děti", vyskočil tatínek, s omluvným výrazem mým směrem.

My, dospělí, máme tendenci děti chránit. Opečovávat je. Nevystavovat je nepohodlí. Ať jsou hlavně šťastné a spokojené! Dětské hádky bývají urputné a hlasité. Fuj. Raději je uhasit hned při doutnání. Nehádejte se, neplačte. Každý si hrajte sám a se svým.

A pak se divíme. Oni si spolu vůbec neumí hrát! A když, tak se hádají! Nebo si pořád něco berou! A to už jsem jim to vysvětlila snad tisíckrát! Proč?!

No, proč. Zkušenost nekoupíš. Tehdy na pískovišti k nám byla karma milosrdná i přes zcela zbytečný zásah úzkostného tatínka. Náš Kuba stál vítězoslavně ve středu pískoviště, lopatku na prsou, přitáhl si i kyblík a bábovky. Moje, moje. Obestavěn svým majetkem, spokojenost sama. Holčička si chvíli hrála s kamínky. Pak se zvedla a šla si pro svou hračku. Sekačku na trávu. Po zapnutí vrněla a vydávala drnčivý zvuk. Začala s ní jezdit po trávě, kolem pískoviště. Holubi se, v tu chvíli, pro našeho Kubu, řekla bych, zastavili v letu.

Podobné situace mají možnost zažívat i děti ve škole. Odlišnost názorů či přání druhého jsou stejně přirozené, jako touha vysvětlit pohled můj. A prosadit si ho. Ve školním prostředí jsou však takové momenty velmi umocněné. Děti nemají za zadkem své všeobjímající Bohy. Jsou samy! Doteď podobným situacím téměř nevystaveny...Zkouší, nakolik je účinný hlasitý řev na druhého, opakování, že teď budu mluvit já, či jednoduchá pěst mezi oči...Potřebují si to vyzkoušet xkrát. Někomu stačí pár hádek s druhým, aby pochopil, kudy cesta vede i nevede, jiný potřebuje času víc. Přirovnala bych tento neurčitelně dlouhý proces k učení se čůrat mimo plínu. Někdo pochopil napotřetí, někomu to trvalo půl roku, rok...Netřeba žasnout, proč to u desátého pokusu stále nejde!

Napětí dětí v hádkách bývá také o hodně silnější, než u nás, dospěláků. Jednak očekávají, že jim bude vyhověno - Bohové jim doma často ustupují, hlavně, ať je klid, vzpomínáte? - a jednak mají (zatím) omezenou slovní zásobu. To je vám vůbec strašné, když chcete druhého uzemnit argumentem a nedokážete se úderně vyjádřit. Já to zažila v Holandsku, jako au-pair. Od té doby rozumím každému mláděti, které jen stojí a bezmocně brečí a brečí, rukou ukazujíc neurčitě před sebe...

Takže. To jako máme nechat děti, ať se porvou? No. Ono bude, pro začátek, úplně stačit, když si v počátku hádky sednete na ruce a šlápnete na jazyk a zasáhnete, jen když bude přicházet násilí, slovní ponižování a urážky. Právě do těchto momentů patří naše dospělácká přítomnost. Všechnu ostatní konfliktovou zkušenost bych však dětem neumožnila koupit, ale prožít.

Autor: Radana Večeřová | pátek 31.5.2019 9:53 | karma článku: 31.47 | přečteno: 2047x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5442

Jsem máma od dvou dětí. Kluků. Taky jsem psycholožka. Školní. "Za nás" nic takového na škole nebylo. K čemu? Utři slzy, sopel, nějak je, nějak bude. Proč jsou vůbec na školách školní psychologové dnes? A tak mě napadlo začít o tom psát. Přiblížit profesi skrze popis nejčastějších témat. Vystudovala jsem jednooborovou psychologii na VŠ v Brně, dodělala si psychoterapeutický výcvik (PCA). Ve školství tak pracuji poradensky i terapeuticky. Z netradičních metod využívám například tzv. herní pískoviště, což je možnost zhmotnění vnitřního světa dětí i dospělých do prostoru malého pískoviště s využitím nejrůznějších figurek. Připravuji peventivní programy pro třídy, adaptační pobyty pro šesťáky, předškolní kurzy pro budoucí prvňáčky, dělám profesní diagnostiku deváťákům. S rodiči i učiteli hledáme cesty, když například začne nosit dítě, z ničeho nic, čtverky, pětky, trpí strachem z mluvení před třídou, cítí se ve třídě často samo nebo se třeba doma odmítá odtrhnout od mobilu. A protože ráda píšu, rozhodla jsem se přiblížit můj pracovní svět a hlavně svůj pohled na nejčastější otázky skrze blog. Tady je.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...